Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΚΑΡΔΙΤΣΑ» της 1 Ιανουαρίου 1885 αρχίζει με την παρακάτω φράση: « Απελθέτω εις κόρακας το παρελθόν έτος 1884, έμλεον λιμών, λοιμών, πλημμυρών και δυστυχίας … ». Σε πιο απλά ελληνικά: να πάει στον κόρακα ο περασμένος χρόνος 1884, που ήταν πλήρης από ασθένειες, πείνα, πλημμύρες και δυστυχία.
Γράφει και κάτι ακόμη ο παλαιός εκείνος δημοσιογράφος: « Παρέρχονται τα έτη το εν μετά το άλλο και ευτυχή τα έθνη εκείνα εις α η παρέλευσις του χρόνου συντελεί προς ανάπτυξιν και πρόοδο αυτών…». Και φυσικά δεν εννοούσε την πατρίδα μας, η οποία έκανε και εξακολουθεί να κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω!
Προς στιγμήν υπέθεσα ότι ο μακρινός εκείνος πρόγονος είχε προφητικές ικανότητες και εννοούσε το έτος 2009, αλλά γρήγορα επανήλθα στη σκληρή πραγματικότητα. Πόσες ομοιότητες αλήθεια του 2009 με το μακρινό 1884! Και τι δεν μας έφερε: πτωχεύσεις, γρίπη, πλημμύρες, τρομοκρατία, ληστείες κλπ. Με τίποτε λοιπόν δεν θα θέλαμε να περάσουμε τα ίδια και το νέο έτος2010. Γι’ αυτό και οι ευχές που ανταλλάσσουμε.
Μακάρι βέβαια να έπιαναν οι ευχές και τότε τι δεν θα ευχόμασταν! Πρώτα, στο νέο υπουργό οικονομικών να μηδενίσει το έλλειμα δια μαγείας, χωρίς να επιβάλει νέους φόρους. Έπειτα να συλληφθούν εν μια νυκτί όλοι οι ληστές και οι τρομοκράτες, να αποφεύγουν τη λαδοχειρία όσοι έρχονται σε επαφή με το δημόσιο χρήμα κλπ., κλπ.. Δυστυχώς αυτές είναι ευχές υπερ-ουτοπικές και δεν μπορούμε να τις προτείνουμε.
Περιοριζόμαστε επομένως σε ευχές για υγεία και ευτυχία, που είναι ευχές πρακτικές αλλά και πολύτιμες, αν και η δεύτερη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρώτη, διότι είναι δύσκολο να αισθάνεται κανείς ευτυχής, όταν δεν είναι υγιής. Δυστυχώς η υγεία, παρά τη πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, συνεχίζει να είναι αγαθό μη ελεγχόμενο, υπόκειται σε δικούς της κανόνες, ετεροκαθορίζεται παράξενα και συνεχίζει να είναι απρόβλεπτη και τυχαία. Ας ανταλλάξουμε λοιπόν ευχές να είμαστε τυχεροί στο ζήτημα αυτό. Μια άλλη ευχή θα ήταν, αν τα πράγματα δεν έλθουν κατ’ ευχήν, να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη ψυχική μας δύναμη, για να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στο ζήτημα της ευτυχίας πολλά μπορούμε να κάμουμε, διότι εκείνη εξαρτάται από την προσωπική φιλοσοφία μας για τη ζωή και την ψυχική μας διάθεση. Κάποιος αισθάνεται ευτυχής γιατί βλέπει ένα ωραίο τριαντάφυλλο στολισμένο με δροσοσταλίδες, ενώ άλλος αισθάνεται δυστυχής διότι τα κέρδη της επιχείρησής του δεν ήταν όσα είχε υπολογίσει. Οι σοφοί έχουν προτείνει μερικούς απλούς κανόνες της ευτυχίας:
Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι, λένε, χαμογελούν και δεν αναστενάζουν. Αρκούνται σε όσα μπορούν να αποκτήσουν, χωρίς να χάσουν την ψυχή τους. Κάνουν όνειρα με συναισθηματική επένδυση και ενθουσιασμό. Δεν αφήνουν τις δυσκολίες να τους καταβάλουν. Είναι απλοί και σταθεροί στις σχέσεις τους και δεν κάνουν ποτέ στους άλλους ό,τι δεν θα ήθελαν να υποστούν οι ίδιοι. Χαίρονται για την προκοπή των συνανθρώπων τους, χωρίς πικρίες και μεμψιμοιρίες. Ζουν το παρόν, τη χαρά της ζωής, γιατί κανένας δεν μπορεί να προδικάσει τίποτε για το μέλλον.
Τέλος, οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι διαφορετικοί, ούτε ζουν κάτω από υπέροχες συνθήκες. Απλά βιώνουν τα πράγματα διαφορετικά. Αποδέχονται τα άλυτα προβλήματα, προσαρμόζοντας τη ζωή τους σ’ αυτά και αναζητούν πιθανές και ρεαλιστικές λύσεις για όλα τα άλλα.
Χρόνια πολλά λοιπόν, και το νέο έτος 2010 να μας κρατήσει ευτυχισμένους, υγιείς, να βγάλει τη χώρα μας από το οικονομικό χάος και να μας χαρίσει όνειρα προσγειωμένα στην πραγματικότητα.