Παράλληλα με την έκδοση της εφημερίδας "ΖΩΓΛΟΠΙΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ" ο Μορφωτικός Σύλλογος Ραχούλας πραγματοποίησε τέσσερις αξιόλογες εκδόσεις:

BiblioHRaxoulaΕξέδωκε το βιβλίο «Η ΡΑΧΟΥΛΑ (Ζωγλόπι) ΙΣΤΟΡΙΑ-ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ», το οποίο συνέγραψαν οι Λάμπρος Γριβέλλας, Βασίλης Καραγιάννης, Βασίλης Κίσσας και Γιώργος Ντόλκερας, μέλη του Συλλόγου. Το βιβλίο αποτελείται από 510 σελίδες και περιλαμβάνει το σύνολο της ιστορίας και λαογραφίας της Ραχούλας. Στο οπισθόφυλλο, κάτω από τη φωτογραφία των συγγραφέων διαβάζουμε: «Πατρίδα είναι η χώρα των πατέρων μας. Εδώ έδωσαν τους αγώνες τους για επιβίωση, σε δύσκολες εποχές, γενεές και γενεές Ζωγλοπιτών. Ρίχτηκαν με πείσμα στη βιοπάλη και, με πολλές θυσίες και αμέτρητες απώλειες, έστησαν το χωριό μας, το δικό τους Ζωγλόπι, τη δική μας Ραχούλα. Ύστερα ήρθαμε εμείς. Κληρονομήσαμε τα γονίδιά τους, αλλά και τη γη τους. Τη γη που μας γέννησε, μας έθρεψε και μας άνδρωσε. Είμαστε η συνέχειά τους και συνέχειά μας είναι τα παιδιά μας. Χρέος μας τρανό κι αδιαπραγμάτευτο να τους παραδώσουμε την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, τις παραδόσεις και ό,τι άλλο περισώθηκε από τη μακραίωνη παρουσία του χωριού μας, για να διατηρείται η συνέχεια. Αυτός είναι ο στόχος της παρούσας συγγραφής».

BiblioHRaxoulaPhotosΗ δεύτερη έκδοση του Μορφωτικού Συλλόγου είναι το δίτομο «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ», στο οποίο αποτυπώνονται χίλιες (1000) φωτογραφίες παλαιών και νέων Ραχουλιωτών από το ΙΘ΄αιώνα μέχρι σήμερα. Ένα απόσπασμα από τον πρόλογο της Α΄έκδοσης: « …Σε όλους τους παραπάνω, παππούδες και πατέρες μας, οι επιγενόμενοι χρωστάμε πολλά. Χρωστάμε τουλάχιστο να τους θυμόμαστε. Γιατί, όπως είπε κάποιος σοφός: «Ο άνθρωπος πεθαίνει, όταν τον λησμονούν». Σ΄αυτή τη λογική στηρίχτηκε και η έκδοση του Φωτογραφικού λευκώματος ».

vivlio-g-karagiannhΤρίτη έκδοση του Μορφωτικού Συλλόγου είναι το βιβλίο του Γιάννη Β. Καραγιάννη, Επίτιμου Προέδρου Εφετών – Επίτιμου Δικηγόρου – Εθνοσυμβούλου – Γενικού Διοικητή Θεσσαλίας  Π.Ε.Ε.Α.  με  τίτλο  "ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΕΣ".
Το βιβλίο αποτελείται από 185 σελίδες . Στο πρώτο μέρος αναφέρεται στη ζωή του στο Ζωγλόπι και Παλαιοζωγλόπι και επεκτείνεται στην ατομική και κοινωνική ζωή των Ζωγλοπιτών.  Στο δεύτερο μέρος αναφέρεται στην περίοδο της κατοχής και εμφυλίου.  Στο τρίτο μέρος υπάρχει πολύτιμο φωτογραφικό υλικό.

 

Εκδόθηκε προσφάτως από τον Μορφωτικό Σύλλογο Ραχούλας και κυκλοφόρησε το 7ο κατά σειρά βιβλίο του εκπαιδευτικού και συγγραφέα Λάμπρου Γριβέλλα «Το γλυκοχάραμα της λευτεριάς» – Τα χιλιοτραγουδισμένα Άγραφα και οι καπεταναίοι τους. Το βιβλίο, γραμμένο σε γλώσσα εύληπτη, στο πρώτο μέρος θα μυήσει τον BiblioToGlikoxaramaTisLefterias-smallαναγνώστη στην ιστορία τρων Θεσσαλικών Αγράφων, στις τουρκικές απογραφές των ετών 1454-1455 και 1663-1677 και στους παντοειδείς φόρους που επέβαλαν οι Τούρκοι στους Αγραφιώτες, στην κατάσταση της εκπαίδευσης στα Άγραφα κατά την τουρκοκρατία, αλλά και πώς είδαν τα Άγραφα οι ξένοι περιηγητές( Γουλιέλμος Ληκ, 1809). Ολόκληρο το πρώτο μέρος του βιβλίου αποσκοπεί να δημιουργήσει το κλίμα και την ατμόσφαιρα μέσα στα οποία έδρασαν οι πρόμαχοι εκείνοι της ελληνικής ελευθερίας.
Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου: « Τα ένοπλα σώματα κατά την τουρκοκρατία » ο συγγραφέας βιογραφεί, κυρίως μέσα από βιογραφίες αγωνιστών ή νεότερων απομνημονευματογράφων, από τη ντόπια παράδοση και από το δημοτικό τραγούδι, τριάντα οχτώ (38) καπεταναίους των Αγράφων. Πιο ασφαλή πηγή θεωρεί το δημοτικό τραγούδι, το οποίο, όσο και αν υποτάσσεται στο συναίσθημα και εξωραΐζει τα γεγονότα, βρίσκεται χρονικά κοντά σε αυτά και προπαντός εκφράζει τον πλούσιο συναισθηματικό κόσμο των πρωταγωνιστών και μας εισάγει στο πνεύμα της εποχής που εκείνοι έζησαν και έδρασαν.

 


Νέα έκδοση του Μορφωτικού Συλλόγου Ραχούλας (2016)

OI.ZWGLOPITAIOI.PAGE.1

OI.ZWGLOPITAIOI.PAGE.2


Για την προμήθεια των παραπάνω βιβλίων, κάντε κλικ εδώ ►